Rodzicielstwo na rozdrożu? O ojcostwie i macierzyństwie w ponowoczesnym świecie - Herudzińska, Małgorzata H. (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Zima demograficzna stanowi poważne wyzwanie dla współczesnych społeczeństw, wykraczając poza granice rozwiniętych krajów europejskich. Podjęcie decyzji o posiadaniupotomstwa to nie lada wyzwanie. Jednocześnie pojawienie się dziecka w rodzinie jest coraz częściej postrzegane w kategoriach wyjątkowego zdarzenia i wiąże się z podejmowaniemdziałań wyrażających szczególną troskę o jego właściwy rozwój. Ma to związek m.in. ze zmniejszającym się wskaźnikiem urodzeń, który doprowadził do deficytu prostej zastępowalności pokoleń; nie bez znaczenia pozostaje także wzrost rodzin monoparentalnych.
Keywords: rodzina współczesna; zima demograficzna; socjalizacja; wychowanie; rodzicielstwo; szkoła