Comparison of selected aspects of the family – past and present - Bočáková, Oľga; Lincényi, Marcel (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Rodzina jest podstawową komórką wszystkich społeczeństw i dlatego też jest kluczowymelementem w powstawaniu i istnieniu wszystkich państw na świecie. Na początku XXI wieku wystąpił w sposób znacznie bardziej oczywisty niż kiedykolwiek wcześniej kryzys rodziny, charakteryzujący się niskim zainteresowaniem pastwa sytuacją rodzin i wysokim współczynnikiem rozwodów wśród młodych małżeństw. Negatywne zjawiska wpływające na życie rodzin w Republice Słowackiej to niska pozycja społeczna i status ekonomiczny ludności, coraz częstsze zażywanie narkotyków i leków psychotropowych, wyjazdy zarobkowe na terenie Słowacji i za granicą, jak również stopniowe oddalanie się młodych małżeństw od rodziców i dziadków. Jeśli podczas tego kryzysu jednostki społeczne naruszały harmonię i zasady tradycyjnej moralności i etyki, możemy mówić o początkach przemocy i wielu poważnych konfliktów.
Keywords: rodzina; seniorzy; solidarność międzypokoleniowa; rodzina tradycyjna; rodzina współczesna; rodzina postmodernistyczna