Administracja publiczna wobec wyzwań i oczekiwań społecznych - Giełda, Małgorzata; Raszewska-Skałecka, Renata; Klat-Wertelecka, Lidia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Wyzwania i oczekiwania społeczne wobec administracji publicznej powoduje wiele determinantów. Wynikają one z przekształceń o charakterze transformacji ustrojowej, wpływu czynników ustrojowych i politycznych, przemian społeczno-gospodarczych zachodzących we współczesnym świecie, przeprowadzanych reform o charakterze menedżerskim i odnoszących się do zarządzania administracją publiczną, przyjmowanych strategii rozwoju państwa i administracji, globalizacji i wprowadzanych mechanizmów gospodarki wolnorynkowej oraz trendów do ekonomizacji działań administracji publicznej. Podane tutaj determinanty wpływające na kształtowanie się oczekiwań społecznych wobec administracji publicznej, a następnie wyzwań jakie przed nią są stawiane to tylko wybrane przykłady procesów zachodzących we współczesnych państwach i w administracji publicznej.
Keywords: dekoncentracja; zakres zadań publicznych administracji; interes publiczny; źródła prawa; subsydiarność; partycypacja społeczna; styl administrowania; dobro wspólne; administracja publiczna; samorząd terytorialny; problemy strukturalne administracji; decentralizacja; kadry administracji publicznej; nauka administracji; kompetencje prawotwórcze administracji; sposoby realizacji oczekiwań społecznych; prawa i obowiązki jednostki; Unia Europejska; podmioty administracji publicznej; polskie prawo administracyjne; oczekiwania społeczne; europejskie prawo administracyjne; prawa i obowiązki obywatela