Ewolucja państwowości w Brazylii, Polsce i Eurazji - Maliska, Marcos Augusto; Complak, Krystian; Uziębło, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Książka dotyczy procesów integracyjnych zachodzących na trzech kontynentach. Głównym przedmiotem zainteresowania są Brazylia i Polska. Autorzy badają cztery grupy tematyczne: ustroje państwowe a demokracja, państwo prawa, zagadnienia podatkowe oraz integracje regionalne. Cennym dodatkiem do tych materiałów jest informacyjno-sprawozdawczy artykuł o Unii Euroazjatyckiej. Zamyka publikację omówienie leksykonu prawoznawstwa pióra wrocławskich autorów.
Keywords: państwo prawa; integracja regionalna; zagadnienia podatkowe; demokracja; democracia; estado de direito; questoes tributárias; integraçoes regionais