Ojcostwo: praktyka a oczekiwania na podstawie wywiadów z matkami małych dzieci. Ku męskiej czułości - Niedźwiecka-Iwańczak, Natalia (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2015)
Celem artykułu jest refleksja nad transformacjami męskości w kontekście przeobrażającego się ojcostwa. Zaprezentowano wyniki badań nad ojcostwem, które zrealizowano przy użyciu jakościowej metodologii i techniki wywiadu pogłębionego wśród matek małych dzieci (do lat pięciu). Przedstawiono strategie realizacji roli ojca, które wpisują się formę tradycyjnego lub nowego ojcostwa. Zarysowano także oczekiwania matek wobec ojców i praktyki ojcowania (i ich uwarunkowania) w formach tradycyjnej i nowej. w dalszej perspektywie wyartykułowano problem wpływu kobiet na zmiany ojcostwa.
Keywords: tradycje; nowe ojcostwo; ojcowanie; przeobrażenia męskości; ogląd matek