O gender przed gender, czyli XVIII i XIX-wieczna refleksja na temat kulturowych i społecznych uwarunkowań kobiecości - Mary Wollstonecraft i John Stuart Mill - Grabowska, Barbara (Institute of Sociology, University of Wrocław, 2015)
Termin „gender” używany jest wprawdzie dopiero od lat 70-tych XX wieku, ale rozważania na temat tego, ile jest natury, a ile kultury w tak zwanej naturalnej kobiecości, znaleźć można już w początkach myśli feministycznej w XVIII i XIX wieku. M. Wollstonecraft i J.S. Mill demaskują naturalność ówczesnych wzorców kobiecości i pokazują, że niektóre z cech uważnych za typowo kobiece, to efekt procesu wychowania dziewcząt i młodych kobiet. Oboje zauważają również, że model niezmiennej kobiecej natury służy podtrzymywaniu władzy patriarchalnej. Dlatego też proponują nowe podejście do edukacji i socjalizacji dziewcząt, pozwalające na rozwijanie ich indywidualnych zdolności.
Keywords: gender; feminizm; kobiecość; edukacja