Determinanty realizacji oczekiwań społecznych w zakresie planowania i zagospodarowania przestrzennego w gminach - Tabernacka, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
W procesie planowania i zagospodarowania przestrzennego realizacja oczekiwań społecznych determinowana jest przepisami prawa i określoną polityką odnoszącą się do przestrzeni oraz do zarządu sprawami publicznymi a także szeregiem innych czynników. Można więc wyróżnić prawne, polityczne i faktyczne determinanty realizacji oczekiwań społecznych w planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Ponieważ kompetencje z zakresu planowania i zagospodarowania przestrzennego w Polsce realizowane są przede wszystkim na poziomie gminy, to na jej organach spoczywa ciężar takiego realizowania przepisów prawa dotyczącego procedur planistycznych, by zawarte w tych regulacjach uprawnienia do partycypacji społecznej, były faktycznie realizowane. W praktyce chodzi tu o stworzenie forum, na którym mogłaby toczyć się publiczna debata na temat projektowanych rozwiązań przestrzennych oraz gdzie mogłyby być podejmowane uzgodnienia zarówno między samymi obywatelami, jak i między obywatelami a organami planistycznymi. Możliwe jest tu zastosowanie określonych prawnie instytucji demokracji bezpośredniej oraz mediacji.
Keywords: partycypacja społeczna; planowanie przestrzenne; interes publiczny; zagospodarowanie przestrzenne