Soft law i hard law w europejskim prawie administracyjnym: relacja alternatywy, uzupełnienia, wykluczenia oraz przejścia - Pietrzyk, Marcin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem artykułu jest opis relacji zachodzących między soft law a hard law w europejskim prawie administracyjnym. Scharakteryzowane zostały cztery relacje zachodzące między soft law i hard law, tj. relacje: alternatywy, uzupełnienia, wyłączenia i przejścia, jak również opisane niezbędne przesłanki warunkujące zaistnienie wspomnianych relacji. Wskazano również na dynamiczny charakter soft law, który wyraża się w możliwości objęcia większej liczby relacji, jakie zachodzą między soft law a hard law.
Keywords: subsydiarność; otwarta metoda koordynacji (OMC); soft law; równowaga instytucjonalna; proporcjonalność; miękkie źródła prawa