Zagadnienie zakresu zadań socjalnych administracji publicznej we współczesnym państwie liberalnym - Błaś, Adam (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
We współczesnym państwie liberalnym zakres zadań socjalnych administracji publicznej zdeterminowany jest zasadą pomocniczości, a także wielorako złożonymi i interpretowanymi prawami socjalnymi człowieka i obywatela. W praktyce o zakresie zadań socjalnych administracji decyduje przyjęta przez rząd polityka społeczna
Keywords: państwo liberalne; zadania socjalne; administracja publiczna