O Mercosul como projeto de integração regional: resultados, perspectivas e desafios - Odreski Ramina, Larissa Liz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Od czasów uzyskania niepodległości Ameryka Łacińska znajdowała się w sferze dominacji anglosaskiej: najpierw Wielkiej Brytanii – do końca XIX w., a następnie USA – do początku XX stulecia. W rezultacie państwa latynoamerykańskie nigdy nie odgrywały wielkiej roli w grach geopolitycznych świata. W obecnym tysiącleciu – w wyniku zwycięstwa w niemal wszystkich krajach Ameryki Południowej postępowych stronnictw i koalicji – sytuacja polityczna regionu się zmieniła. Ich dojście do władzy oznaczało zmianę kursu polityczno-ideologicznego. Zmiana ta wpłynęła też na politykę zagraniczną, w szczególności na wzmożenie krytyki interwencjonizmu potężnego sąsiada z północy oraz na wsparcie procesów integracji na całym kontynencie, zwłaszcza przez Mercosul. Wspomniany projekt integracji oraz większość innych opiera się na doświadczeniach i wzorcach Europy w tym zakresie. Ostatnio Stary Kontynent przestał być modelem udanej integracji, poznając gorzkie skutki swych błędnych wyborów. Nie powinny one być przedmiotem naśladownictwa na Zielonym Kontynencie. Celem naszej latynoskiej integracji powinno być zbudowanie prawdziwego bloku polityczno-gospodarczego, zdolnego do podjęcia wyzwań stojących przed kontynentem. Mercosul opiera się na neoliberalizmie końca minionego stulecia. Jego podstawowym założeniem było współzawodniczenie na globalnym rynku międzynarodowym. Ta ekonomiczno-handlowa strona obecnie nadal jest. Nie mamy więc do czynienia z projektem regionalnym, lecz z rynkowym. Zmiana tego modelu powinna rozpocząć się od stworzenia regionalnego projektu opartego – oprócz merkantylizmu – na podstawach politycznych i kulturalnych, zakorzenionych w tożsamości naszego kontynentu. Jego następnym założeniem powinna być refleksja nad projektem o prawdziwie regionalnym wymiarze, a nie ograniczonym do ram narodowych. W tym zakresie należy podjąć takie ważkie zagadnienia, jak prawa człowieka, migracje, energetyka. Niezależnie od tych dążeń do poszerzenia pól działania Mercosul osiągnął już znaczące wyniki w sferze gospodarczej, strategicznej i kulturalnej. Bez względu na te sukcesy integracyjne w Stożku Południowym Ameryki Łacińskiej, jej dalszy rozwój stoi przed olbrzymimi wyzwaniami, opartymi głównie na podziałach geopolitycznych między państwami, związanymi z ewolucją gospodarki i strategii gospodarczej Organizacji Państw Amerykańskich oraz krajów należących do ALBA oraz Mercosul.
Keywords: Mercosul; integracja regionalna; Unia Europejska; União Europeia; integração regional; Mercosul