Euroazjatycka unia gospodarcza: o perspektywach integracji gospodarczej Europy Wschodniej z Azją Środkową - Altay, Bozhkarauly (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł przedstawia stan i perspektywy rozwoju tzw. euroazjatyckiej integracji gospodarczej. Autor bada proces realizacji jej czterech swobód: obrotu towarowego i kapitałowego oraz przemieszczania się pracowników i usług. Praca pokazuje dialektykę kierunków ewolucji przylegających do siebie dwóch ważkich części kontynentów: Europy Wschodniej i Azji Środkowej. Integracja państw, szczególnie w sferze stosunków gospodarczych, jest sama w sobie wartością. Osiąga się ją przez celowościowy wpływ na krajowe porządki prawne. Dla naszego historycznego etapu cechą charakterystyczną jest intensywny rozwój międzynarodowej integracji regionalnej. To ograniczone przestrzennie zespolenie Europy Wschodniej z Azją Środkową przebiega równolegle z procesami globalizacji. W związku z tendencją do wielkich przeobrażeń – od międzynarodowej współpracy gospodarczej do integracji gospodarczej – znacząco rozwija się prawo regionalnej integracji gospodarczej. Celem artykułu jest ukazanie charakteru prawnego utworzonej 29 maja 2014 r. – na postawie umowy – Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej, a także nowego etapu integracji gospodarczej badanej części świata. Praca podkreśla, że umowa ta ma charakter kompromisowy. Zbudowana jest na uzgodnieniu pozycji państw uczestników z jednoczesnym poszanowaniem – za pomocą różnego rodzaju mechanizmów – suwerenności narodowej. Opracowanie pokazuje proces kształtowania tzw. euroazjatyckiego porządku prawnego.
Keywords: Jednolita Przestrzeń Gospodarcza; Republika Kazachstanu; Euroazjatycka Unia Gospodarcza (EAUG); Wspólnota Państw Niezależnych; Euroazjatycka Wspólnota Gospodarcza (EAWG); Unia Celna; Euroazjatycka Komisja Gospodarcza (UAKG); euroazjatycka integracja gospodarcza