Linhas gerais do presidencialismo de coalizão no Brasil e seu vínculo com a questão da corrupção - Schier, Paulo Ricardo (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Jeśli chodzi o stosunki między władzą wykonawczą a ustawodawczą, można dowodzić, że w Brazylii, mimo przyjęcia systemu prezydencjalnego, dynamika kierowania rządem zbliża się do parlamentarnego modelu sojuszy partyjnych. W tym układzie, znanym jako prezydencjalizm koalicyjny, mamy władzę wykonawczą z wieloma uprawnieniami – superprezydencjalizm czy słaby prezydencjalizm bonapartystyczny – pobudzany do tworzenia sojuszy w obliczu istnienia wielopartyjności, przy braku jakiegokolwiek stronnictwa rozporządzającego większością miejsc w Kongresie. Konieczność tworzenia regionalnych sojuszy partyjno-politycznych – Brazylia jest federacją, w której wybory parlamentarne odbywają się w skali lokalnej oraz z dużym udziałem mechanizmów rynkowych (prywatne finansowanie kampanii wyborczych) – doprowadza do sytuacji, w której organ ustawodawczy jest zakładnikiem egzekutywy. Z uwagi na to, że rządzenie zależy od trwania koalicji w czasie kadencji, aparat urzędniczy władzy wykonawczej ze względu na te zadania partyjne lub regionalne (w zależności od rodzaju sojuszu) zawsze w końcu ustępuje naciskom poszczególnych stronnictw. Z uwagi na to, że w Brazylii sojusze nie są jednorodne, władza wykonawcza musi podporządkować się – odnośnie do strategii działania i podejmowania decyzji – interesom politycznym i regionalnym. Są one bardzo często sprzeczne, sprzyjając jedynie „interesom sektorowym”, zarówno o charakterze gospodarczym, jak i terytorialnym. Ostatecznie układ ten przyczynia się do korupcji, powstania niezdrowych układów zależności oraz systemów nepotycznych wszelkiej maści.
Keywords: prezydencjalizm koalicyjny; przekupstwo i łapownictwo; brazylijski sposób rządzenia; podział władzy; presidencialismo de coalizão; corrupção; separação dos Poderes; arranjo institucional brasileiro