Dokumentowanie pracy konserwatora. Zalety i wady dokumentacji elektronicznej - Chmielarz, Dorota; Łabuz, Katarzyna (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W artykule zaprezentowano techniki dokumentowania stanu księgozbioru stosowane przez Pracownię Konserwacji Zbiorów Specjalnych (PKZS) Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu. Szczegółowo omówiono dokumentację opisową i analogową fotograficzną. Zwrócono uwagę na rolę technologii cyfrowej, jej przydatność i zastosowanie w pracach konserwatorskich.
Keywords: karta dokumentacyjna; dokumentacja; fotograficzna dokumentacja konserwatorska; konserwacja; opisowa dokumentacja konserwatorska; dokumentacja cyfrowa