Od manuskryptu do e-kodeksu. Digitalizacja w Oddziale Rękopisów - Paluszak-Łoś, Maria (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
w artykule przedstawiono przemiany w zakresie komputeryzacji i cyfryzacji, jakie dokonywały się w Oddziale Rękopisów Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu (BUWr) od początku lat 90-tych XX wieku do czasów obecnych. Zaprezentowano wkład Oddziału w powstanie i rozwój Biblioteki Cyfrowej UWr (BCUWr) . Omówiono sposoby rozpowszechnienia informacji o zbiorach rękopisów w Sieci, poprzez digitalizację i umieszczenie w Bibliotece Cyfrowej rękopiśmiennych katalogów Oddziału oraz publikację komputerowej postaci innych indeksów i wykazów. Przedstawiono również udział Oddziału w międzynarodowych i krajowych projektach, realizowanych przez Bibliotekę. Celem ich była digitalizacja i udostępnienie w Internecie wybranych kolekcji rękopisów - poprzez portal tematyczny „Dziedzictwo kulturowe w badaniach BUWr” oraz przez BCUWr. W artykule podkreślono także wagę działań w dziedzinie cyfryzacji i digitalizacji zbiorów dla środowiska naukowego i zakreślono plany na przyszłość.
Keywords: katalogi rękopiśmienne; Oddział Rękopisów; projekty; digitalizacja; rękopisy; Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu; Biblioteka Cyfrowa UWr; portal Dziedzictwo kulturowe