Wirtualny żywot wystaw bibliotecznych - Rossa, Piotr (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W niniejszym artykule omówiono wystawy biblioteczne udostępniane w wersji cyfrowej - w wirtualnej przestrzeni sieciowej. Zwrócono uwagę na kulturotwórczą rolę wystaw, organizowanych przez biblioteki. Zaznaczono współuczestnictwo BUWr w Dolnośląskim Festiwalu Nauki oraz podkreślono rolę Biblioteki Cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego w upowszechnianiu nauki i kultury w społeczeństwie. W końcowej części - scharakteryzowano tematykę wirtualnych wystaw, przygotowanych przez Bibliotekę i prezentowanych online poprzez Bibliotekę Cyfrowa UWr.
Keywords: wystawy biblioteczne; digitalizacja; misja biblioteki; biblioteki cyfrowe