Wykorzystanie nowych technologii w pracy Oddziału Przechowywania Zbiorów (OPZ) - Kulikowski de Nałęcz, Artur; Nowak, Renata; Foremny, Andrzej (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W artykule przedstawiono zakres wykorzystania narzędzi opartych na technologii komputerowej w pracy Oddziału Przechowywania Zbiorów. Zaprezentowano ich znaczenie i wpływ na realizację zamówień czytelniczych oraz wykorzystanie elektronicznych źródeł informacji do weryfikacji danych bibliograficznych dokumentów, w przypadku których istnieją rozbieżności w zapisach pomiędzy księgami inwentarzowymi a katalogiem. Omówiono zakres wykorzystania modułów opracowania i udostępniania zintegrowanego systemu bibliotecznego VIRTUA. Autorzy zaprezentowali również wdrożoną w 2010 roku bazę dubletów. Omówiono cel jej powstania, metodykę tworzenia rekordu egzemplarza, możliwości jej wykorzystania obecnie oraz w przyszłości.
Keywords: druki zbędne; katalogowanie; automatyzacja; dublety; zbiory biblioteczne; udostępnianie