Wykorzystanie techniki komputerowej i nowych technologii informacyjnych do usprawnienia prac Oddziału Wydawnictw Ciągłych BUWr - Szmyt, Anna; Krzyśków, Monika; Humecki, Mariusz; Czajkowska, Grażyna; Grabarska, Ewa (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W artykule zaprezentowano proces usprawnienia wykonywania prac bibliotekarzy Oddziału Wydawnictw Ciągłych, poprzez szerokie zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Wszystkie wewnętrzne zadania Oddziału, związane z gromadzeniem czasopism, ich opracowaniem oraz inwentaryzowaniem opracowanego materiału – realizowane są przy wsparciu techniki komputerowej. Jednocześnie z myślą o użytkownikach Biblioteki – pracownicy Oddziału Wydawnictw Ciągłych współtworzą zarówno katalog komputerowy OPAC, jak i zdigitalizowany katalog kartkowy czasopism, które wyposażone w szereg funkcjonalności i udogodnień – udostępniane są zdalnie poprzez witrynę internetową BUWr.
Keywords: zdigitalizowany katalog czasopism; inwentarz komputerowy czasopism; elektroniczna akcesja czasopism; Oddział Wydawnictw Ciągłych; elektroniczny katalog czasopism; Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu