Opiekuńczo-wychowawcze placówki ukraińskich towarzystw zakonnych Galicji jako forma kompensacji wychowania rodzinnego (koniec XIX – pierwsza połowa XX wieku) - Myshchyshyn, Iryna (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Pod koniec XIX – na początku XX wieku z powodu złożonych społeczno-historycznychwarunków a także ograniczenia wychowania rodzinnego z inicjatywy wybitnych przedstawicieli towarzystw zakonnych kościoła grekokatolickiego, system wychowaniauległ znaczącym zmianom. Dzięki ofiarnej pracy sióstr–wychowawczyń opracowano system harmonijnego wychowania i rozwoju dzieci. Poświęcając siebie sprawie wychowania, siostry zakonne potwierdziły efektywność wychowania publicznego i upewniły w potrzebie jego rozwoju w warunkach niedostatku oraz ograniczonego oddziaływania rodzinnego środowiska wychowawczego.
Keywords: przedszkola; placówki opiekuńczo-wychowawcze; zakonnice; Galicja; wychowanie; Kościół greckokatolicki