The challenges of transmitting family values in multi-cultural contexts - Hyjer Dyk, Patricia (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Rodzinie udało się przetrwać zmiany historyczne i kulturowe. I mimo że jest ona tylko jednym z komponentów złożonego systemu społecznego wciąż jest miejscem, gdzie odbywa się podstawowa socjalizacja dzieci. Jednakże rodzina mieści się w społeczno-kulturowym środowisku, gdzie wiele czynników socjalizacyjnych uzupełnia się, jak również stara się wywrzeć jak największy wpływ na te wartości, które następne pokolenie obywateli powinno przyjąć za swoje. W niniejszym artykule koncepcyjnym podkreślono rywalizujące elementy w systemie społecznym, które konkurują w spełnianiu roli socjalizacyjnej. Istotność tych czynników wspierających albo podważających przekazywanie przez rodziców ich wartości rodzinnych następnemu pokoleniu należy ocenić w kolejnych badaniach naukowych. Wsparcie stanowić może model systemowy będący lupą, która może być użyta przez naukowców, by zrozumieć procesy zachodzące w kontekstach wielokulturowych i która może być przydatna w historycznych analizach przekazywania wartości rodzinnych.
Keywords: socjalizacja; wartości; rodzina; Model Systemu Społecznego