Jak sobie radzić z „małym geniuszem” - metody wspierania dziecka zdolnego - Stasiak-Przybylska, Anna (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
W pracy przedstawię przekrojowo teorie zdolności, ostatecznie opierając się na teorii Czesława Nosala. Następnie opiszę wybrane modele funkcjonowania zdolności i na podstawie Triadycznego Modelu zdolności Franza Monksa zaprezentuję mechanizm powstawania wybitnego talentu. Wybrane koncepcje teoretyczne osadzę w warunkachszkolnych, przedstawiając proces selekcji uczniów do grupy dzieci zdolnych i opiszęprzebieg prowadzonych z nimi warsztatów dotyczących ćwiczenia umiejętnościtwórczego myślenia, i nauki technik zapamiętywania. Przedstawię również wynikiprzeprowadzonej ewaluacji po przeprowadzonym autorskim programie tychże warsztatów.Wszystkie podjęte kroki ujmę jako badanie w działaniu, według teorii Kurta Lewina,zaprezentowanej przez Krzysztofa Konarzewskiego. Na koniec opiszę ciekawe zjawiska, które zaistniały po zakwalifikowaniu uczniów do grupy dzieci zdolnych i efekty naszej pracy.
Keywords: dziecko zdolne; myślenie twórcze; triadyczny model funkcjonowania zdolności; Franz Monks; teorie zdolności; Czesław Nosal; Klaus Urban