Zróżnicowany obraz dziecka z trudnościami w uczeniu się i rodzicielskiej pomocy - Wiatrowska, Leokadia (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Uczenie się jest dla każdego ucznia swoistym rodzajem trudności, które generują sukcesy i porażki oraz związane z tym emocjonalne składniki podczas tej formy aktywności dziecka. Szczególnie dotkliwych konsekwencji procesu uczenia się doświadczają uczniowie z deficytami rozwojowymi, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie w roli ucznia poprzez stwarzanie problemów w procesie nabywania wiedzy. Występujące w takiej sytuacji rozbieżności między wymogami szkoły a możliwościami dziecka przyczyniają się do przykrej sytuacji psychicznej ucznia zarówno w szkole, jak i w domu. W zaistniałej sytuacji szczególnego znaczenia nabierają rodzice i ich wsparcie, przybierające różne formy i zakresy.
Keywords: uczenie się; dziecko; trudności w uczeniu się; rodzice; pomoc rodzicielska; wsparcie