Dowody charakterystyczne dla postępowania podatkowego - Szremski, Jakub (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł przybliża tematykę nie tyle wszystkich środków dowodowych w postępowaniu podatkowym, co środków dowodowych charakterystycznych dla tego postępowania. Katalog ten zawiera charakterystyczne dla tej procedury dowody, mianowicie – księgi podatkowe, deklaracje podatkowe oraz informacje podatkowe. Księgi podatkowe to podstawowy środek dowodowy w postępowaniu podatkowym, który daje najwięcej informacji o sytuacji podatkowej podatnika. Z ich treści organ podatkowy dowiaduje się, że podatnik znalazł się w sytuacji podlegającej opodatkowaniu. Zatem gdyby nie księgi podatkowe, organ podatkowy mógłby nie wiedzieć o jakimkolwiek zdarzeniu mającym wpływ na sytuację podatnika. Dlatego właśnie ksiąg nie można zastąpić innym dowodem potwierdzającym powstanie zobowiązania podatkowego. Deklaracje podatkowe natomiast to niejako sformalizowane wyjaśnienie podatnika w danej sprawie podatkowej. Podatnik, który znalazł się w danej sytuacji podatkowej, informuje o tym fakcie organ podatkowy. Deklaracje podatkowe albo stanowią informację o powstałym zobowiązaniu podatkowym, albo informują organ podatkowy jedynie o sytuacji podlegającej opodatkowaniu. Deklaracje są dokumentem sporządzanym przez podatnika oraz składanym do właściwego organu podatkowego. Zazwyczaj są sporządzone na podstawie wyliczeń ksiąg podatkowych, które są podstawą do obliczenia podatku. Informacje podatkowe to dowody niejako uzupełniające, które dają możliwość weryfikacji ksiąg podatkowych oraz deklaracji podatkowych. Pozyskiwanie informacji podatkowych szczegółowo uregulowane jest przepisami Ordynacji podatkowej. Są to informacje pozyskiwane na żądanie organu podatkowego bądź bez takiego wezwania. Informacje podatkowe stanowią niejako dowód posiłkowy w postępowaniu podatkowym. Informacje podatkowe są dodatkową drogą do poznania sytuacji podatkowej danego podatnika, wówczas kiedy księgi podatkowe oraz deklaracje podatkowe stają się niewystarczające.
Keywords: dowody; informacje podatkowe; księgi podatkowe; deklaracje podatkowe