Zatrudnienie niepracownicze typu penalnoprawnego - Waligóra, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł Zatrudnienie niepracownicze typu penalnoprawnego stanowi syntezę najistotniejszych informacji dotyczących form zatrudnienia osób skazanych. Celem niniejszej publikacji było ukazanie regulacji prawnych, które funkcjonują w polskim systemie prawnym jako te kształtujące wykonywanie pracy przez osoby pozbawione wolności. Szczególny nacisk położony został na zatrudnienie niepracownicze typu penalnoprawnego, które przejawia się w skierowaniu skazanego do pracy na mocy jednostronnej decyzji dyrektora zakładu karnego. Dokonane zostało również porównanie cech kodeksowego stosunku pracy z cechami stosunku powstałego na podstawie skierowania do pracy.
Keywords: zatrudnienie; skierowanie do pracy; penalny; ubezpieczenie emerytalne; ubezpieczenie rentowe; zwolnienie od pracy skazanego; ubezpieczenie dobrowolne; urlop skazanego; potrącenia z wynagrodzenia; pracodawca; ubezpieczenia społeczne; prawo karne; zatrudnienie niepracownicze; prawo karne wykonawcze; ubezpieczenie wypadkowe; wynagrodzenie skazanego; ubezpieczenie obowiązkowe; penalnoprawny; obowiązki skazanego; przymus pracy; ubezpieczenie chorobowe; nieodpłatna praca skazanego; skazany; praca skazanego; zakład karny