Przywileje osób duchownych odbywających karę więzienia na podstawie wyroku sędziego śledczego, według postanowień regulaminu więziennego z 1931 r. - Kowalski, Karol (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł przedstawia prawa i obowiązki duchownych przebywających w zakładach karnych. Wskazuje na brak specjalnej regulacji w tym zakresie. Opiera się na specyficznych elementach pozbawienia wolności. Ukazuje prawa socjalne, religijne, a także kwestie pracy i nauki w zakładach karnych.
Keywords: zakład karny; sędzia śledczy; duchowny; wyrok