Podstawowe pojęcia prawa i prawoznawstwa dla ekonomistów - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Niniejsze opracowanie jest adresowane głównie do studentów ekonomii, aczkolwiek może być przydatne także dla słuchaczy innych kierunków, w szczególności: prawa, administracji, politologii, stosunków międzynarodowych, europeistyki itp. Prawoznawstwo ma za zadanie zaznajomić studentów z podstawową aparaturą pojęciową nauk prawnych, metodami stosownymi w tych naukach oraz elementarnymi instytucjami i zasadami prawa.
Keywords: prawo; prawoznawstwo; norma prawna; system prawa; źródła prawa; wykładnia; zasady prawa; procedury; współpraca prawnika i ekonomisty; świadczenie usług prawniczych