Wsparcie społeczne dla rodzin migracyjnych w Polsce - Kawczyńska-Butrym, Zofia; Kruk, Marzena (Oficyna Wydawnicza Arboretum, 2015)
Migracje niosą ze sobą zmiany społeczno-demograficzne nie tylko w przestrzeni makrospołecznej ale i mikrospołecznej. Rodzina jako podstawowa komórka społeczna ponosi najdotkliwsze straty wiązane z migracjami. W społeczeństwie polskim rolą kobiety-matki jest funkcja opiekuńcza nad dziećmi i rodzicami. W sytuacji migracji kobiet wypełnianie zadań zostaje utrudnione i często niemożliwe. Jaka powinna być rola instytucji państwowych w sytuacji migracji zarobkowych kobiet i pozostawionym w kraju rodzinom? Jest to pytania kluczowe w sytuacji coraz większej liczby migracji kobiet. Artykuł ma na celu wskazanie problemów wynikających z migracji kobiet i pozostawionych dzieci i starszych rodziców oraz wskazanie na konieczność wypracowania nowego modelu wsparcia instytucjonalnego dla migrujących kobiet i ich rodzin.
Keywords: migracje; pomoc