Znaczenie relacji rodzinnych w życiu osób starych - Borowik, Joanna (Oficyna Wydawnicza Arboretum, 2015)
Celem artykułu jest skoncentrowanie uwagi na problematyce postępującego starzeniasię współczesnych społeczeństw oraz znaczenia tego procesu w życiu rodzinnymludzi starych. Szybkie przemiany polityczne, ekonomiczne i obyczajowe w ostatnich kilkudziesięciu latach wywarły wpływ także na współczesną rodzinę wiejską, któracoraz wyraźniej odchodzi od modelu rodziny dużej (trójpokoleniowej) w kierunku rodziny małej (dwupokoleniowej), co jest spowodowane migracją ludzi młodych zewsi do miasta i małym przyrostem naturalnym.Warto więc w tym momencie się zastanowić nad wpływem relacji panujących w rodziniena zadowolenie z życia osób w wieku emerytalnym ze środowisk wiejskich.Prezentowane wyniki dotyczą badań panelowych przeprowadzonych w latach 1999–2000 oraz 2007–2010. Badania były realizowane na terenie województwa podlaskiegow trzech gminach zróżnicowanych pod względem etnicznym: gminie Narew (ludnośćbiałoruska), Dziadkowice (ludność polska) i Puńsk (ludność litewska). Prezentowane wyniki przedstawiają różnice środowiskowe dotyczące stosunków rodzinnych, autorytetu ludzi starych w rodzinie i środowisku oraz stosunków międzypokoleniowych.Należy zwrócić uwagę, że nawet na ograniczonym obszarze jednego województwa,szczególnie w zróżnicowanych etnicznie środowiskach wiejskich, mogą występować istotne różnice dotyczące pozycji ludzi starych w rodzinie, które powinny być brane pod uwagę przy planowaniu działań opiekuńczych wobec najstarszego pokolenia zamieszkującego na wsi
Keywords: ludzie starsi; środowisko wiejskie