Rodzina i jej znaczenie w świadomości studentek pracy socjalnej - Taranowicz, Iwona (Oficyna Wydawnicza Arboretum, 2015)
Badacze rodziny dostrzegają procesy jej deinstytucjonalizacji. Wielość form, jakie rodzina przyjmuje stawia problem jej definicji. Niezależnie od wysiłków naukowcówto społeczeństwo decyduje kto tworzy rodzinę i co wchodzi w zakres jej działania.To w społecznej świadomości znajdują się ostateczne uprawomocnienia obowiązujących regulacji. Artykuł prezentuje badania przeprowadzone wśród studentów pracy socjalnej Uniwersytetu Wrocławskiego, mające na celu odtworzenie ich wyobrażeńi poglądów związanych z rodziną, małżeństwem, rolami rodzinnymi. Ich analiza wskazuje, że rodzina to w większym stopniu wspólnota uczuć niż wspólnota zadaniowa.Potwierdza prognozę Ulricha Becka wskazującą obawę przed samotnością jako główną przyczynę dążenia do zakładania rodziny. Badania wykazały także obecność bardzo rożnych wizji rodziny i związku. Obok siebie istnieją przekonania bliskie tradycyjnym,podkreślające znaczenie małżeństwa i jego trwałości, oraz poglądy odrzucające instytucję małżeństwa, macierzyństwo, zakładające nietrwałość związków
Keywords: praca socjalna