Obrazy życia rodzinnego z perspektywy półwiecza badań nad rodziną polską - Kotlarska-Michalska, Anna (Oficyna Wydawnicza Arboretum, 2015)
W tekście podjęto próbę przeglądu stanu wiedzy o rodzinie jako instytucji społeczneji ważnej grupie społecznej, na podstawie licznych badań prowadzonych przezsocjologów w latach 1960–2015. Celem głównym tego przeglądu jest pokazanie obrazówżycia rodzinnego Polaków, świadczących o tym, że rodzina polska dokonywaławielu starań, aby dostosować się do realiów życia społeczno-gospodarczego,zarówno w okresach sprzyjających jej rozwojowi, jak i w okresach utrudniających jejcodzienne życie. Badacze rodziny najchętniej opisywali ją poprzez charakterystykęstatusu społeczno-zawodowego, strukturę oraz funkcje, ale jednocześnie dostrzegaliwpływ głównych uwarunkowań makrostrukturalnych i mikrostrukturalnych.Autorka opracowania ma świadomość, że rzetelne odzwierciedlenie wszystkich cech charakterystycznych polskiej rodziny nie jest możliwe w tym okrojonym objętościowo tekście, ale ma nadzieję, że informacje w nim zawarte zachęcą młodych badaczy do pogłębionych badań i poszukiwań odpowiedzi na pytanie, jak bardzoi pod jakimi względami zmieniła się współczesna rodzina polska, i co w niej pozostało najcenniejszego
Keywords: typy rodzin; struktura rodziny; funkcje rodziny