Perfekcyjna matka oraz bachor w poradnikach i bezradnikach współczesnej pop kultury - Bieńko, Mariola (Oficyna Wydawnicza Arboretum, 2015)
Celem artykułu jest próba zdefiniowania i zinterpretowania kluczowych aspektówfunkcjonowania kobiety oraz dziecka w obszarze współczesnej rodziny. Zmiany obyczajowewymuszają dekonstrukcję dotychczas pojmowanej roli matki i jej relacjiz dzieckiem. Obecny we współczesnej popkulturze fenomen „perfekcyjnej matki”,tworząc własną metaforę epistemologiczną, zmienia i kształtuje postawy społeczne,a także charakter prywatnego i publicznego dyskursu na temat współczesnego rodzicielstwaoraz dzieciństwa. Artykuł koncentruje się wokół eksperckiej konstrukcjirelacji matki z dzieckiem w kulturze euroamerykańskiej. Na podstawie analizywybranych poradników oraz portali, forów i magazynów internetowych wyłonionomedialne obrazy zarówno idealnej, jak i niedoskonałej matki oraz „bachora”.
Keywords: popkultura; media; kobieta; macierzyństwo; dziecko