Prawo zwyczajowe i wierzenia maoryskie a system prawny Nowej Zelandii - Siekiera, Joanna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem niniejszego dzieła jest prezentacja osiągnięć młodych adeptów nauki, związanych z różnymi ośrodkami akademickimi, podejmujących problematykę styku religii, państwa i prawa. Publikacja obejmuje osiemaście artykułów podzielonych na trzy bloki tematyczne, recenzje książek oraz sprawozdania z konferencji naukowych
Keywords: Nowa Zelandia; Maorysi; prawo; zwyczaje; ludność; autochtoni