Japońskie pojęcie ie - Jelonek, Barbara (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem niniejszego dzieła jest prezentacja osiągnięć młodych adeptów nauki, związanych z różnymi ośrodkami akademickimi, podejmujących problematykę styku religii, państwa i prawa. Publikacja obejmuje osiemaście artykułów podzielonych na trzy bloki tematyczne, recenzje książek oraz sprawozdania z konferencji naukowych
Keywords: ie (terminology); Japan; feudalism; family relationships; dozoku (terminology); kazoku (terminology); koseki tohon (terminology)