Which literary theory tools can a psychologist use for interpreting language communication? - Kuncewicz, Dorota; Sokołowska, Ewa; Sobkowicz, Jolanta (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Teoria literatury dostarcza narzędzi do interpretacji komunikatu językowego. Psycholog, dokonując interpretacji – często niejawnego komunikatu, nie ma innej możliwości niż posługiwanie się tymi narzędziami (wyłączając komunikację niewerbalną). Zwykle jednak ten etap pracy określany jest jako intuicyjny, co znacznie ogranicza powtarzalność procedury a tym samym budzi zastrzeżenia co do jej naukowości. Przegląd poszczególnych narzędzi teorii literatury oraz możliwości ich zastosowania pozwolił na nazwanie narzędzi, selekcję i uporządkowanie kolejnych etapów analizy wypowiedzi. Co, jak sądzimy, daje możliwość wypełnienia owej luki w analizach badań jakościowych konkretnymi narzędziami i sposobem ich użycia, zamiast intuicyjnością.
Keywords: analiza narracji; teoria literatury; podejście interdyscyplinarne; badania jakościowe; interpretacja osobistych narracji