Social Support and Externalizing Symptoms in Children from Alcoholic Families - Grzegorzewska, Iwona; Cierpiałkowska, Lidia (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Celem prezentowanych badań było oszacowanie, czy postrzegane przez dzieci z różnych źródeł wsparcie społeczne jest istotnym predyktorem problemów z zachowaniem u potomstwa alkoholików. W badaniach uczestniczyło 540 dzieci w trzech grupach wiekowych. Do pomiaru zmiennych wykorzystano skalę VII i VIII Kwestionariusza Diagnostycznego Achenbacha oraz Kwestionariusz Wsparcia Społecznego Dzieci i Młodzieży (CASSS). Uzyskane wyniki pokazały, że u dzieci alkoholików istnieje większe ryzyko pojawienia się objawów eksternalizacyjnych w porównaniu do dzieci niealkoholików. Okazało się także, że wsparcie społeczne spostrzegane od rodziny, kolegów i nauczycieli jest istotnym predyktorem problemów z zachowaniem u dzieci alkoholików na różnych etapach ich życia. Podsumowując można uznać, że uzyskane wyniki mają znaczenie dla konstruowania programów profilaktycznych i terapeutycznych, które powinny uwzględniać rolę różnych źródeł wsparcia na różnych etapach życia dzieci alkoholików.
Keywords: wsparcie społeczne; dzieci alkoholików; problemy z zachowaniem