The nestling – waiting for adulthood? - Bartosz, Bogna; Lewandowska, Agata; Antczak, Iga (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Artykuł zajmuje się problemem “gniazdowników” - młodych dorosłych, którzy odraczają moment wejścia w dorosłość. Krótki przegląd danych i wyników badań wskazuje, że opóźnienia w podejmowaniu zadań rozwojowych typowych dla dorosłości odnoszą się do pracy zawodowej, założenie rodziny, budowania związków, uzyskania niezależności, a nie jedynie względów finansowych. Artykuł omawia kulturowy, ekonomiczny i psychologiczny kontekst gniazdowania oraz próbuje odpowiedzieć na pytanie, czy czekanie na dorosłość jest problemem globalnym, specyficznym dla niektórych krajów czy problemem dotyczącym tylko Polski. Niezbędne wydaje się podjęcie badań nad omawianym zjawiskiem. Gniazdowanie powinno być zbadane z punktu widzenia dorosłych dzieci oraz ich rodziców.
Keywords: problem globalny; rodzice dorosłych dzieci; przyczyny ekonomiczne; dorosłe dzieci; przyczyny psychologiczne; badania eksploracyjne; czekając na dorosłość; przyczyny kulturowe i społeczne