Internal relationship patterns in borderline and neurotic personality organization: An analysis of self-narratives - Soroko, Emilia (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Celem prezentowanego artykułu jest 1) zbadanie, czy wewnętrzne wzorce relacyjne wiążą się z organizacją osobowości oraz 2) rozpoznanie roli wybranych właściwości wzorców relacyjnych w diagnozie poziomu organizacji osobowości. Wewnętrzne wzorce relacyjne oceniano według konfiguracji trzech komponentów rdzeniowych konfliktowych tematów relacyjnych (Core Conflictual Relationship Theme - CCRT) – pragnienie, odpowiedź innego odpowiedź self, które identyfikowano w autonarracjach osób badanych na temat ważnych relacji interpersonalnych. Rezultaty wskazują, że częstość wzorców relacyjnych w grupach osób z poziomem organizacji osobowości borderline (BPO), neurotycznym (NPO) oraz zintegrowanym (IPO) rozkładała się odmiennie. Ponadto większość negatywnych reakcji self zidentyfikowano w grupie BPO. Badania wstępnie potwierdzają tezę, że wzorce relacyjne mogą być powiązane z poziomem organizacji osobowości oraz że złożoność reprezentacji obiektu jest dobrym predyktorem zintegrowanego poziomu organizacji osobowości.
Keywords: teoria relacji z obiektem; CCRT; analiza narracji; diagnoza kliniczna; poziom organizacji osobowości; wzorce relacyjne