Psychometric Properties of the Sociopolitical Control Scale: A Preliminary Study on a Polish Sample - Kanafa-Chmielewska, Dorota (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Skala Kontroli Socjopolitycznej (SKSP) jest narzędziem służącym do pomiaru psychologicznego empowermentu na poziomie intrapersonalnym. Adaptacja SPCS do polskich warunków kulturowych wymagała przetłumaczenia narzędzia, badania spójności wersji polskiej i amerykańskiej oraz ustalenia trafności i rzetelności. Rzetelność oraz trafność zbieżna są wystarczające do stosowania SKSP w badaniach psychologicznych. Wyniki analizy czynnikowej pozwalają przyjąć, że skala jest narzędziem trafnym, a struktura czynnikowa polskiej wersji jest zbliżona do struktury czynnikowej wersji oryginalnej. Polska jest krajem socjodemograficznie homogenicznym, dlatego prezentowane badania mają znaczenie dla porównań międzykulturowych pomimo niereprezentatywnej próby (n = 469). Polską wersję SPCS stworzono w celu użycia jej w badaniach nad zaangażowaniem społecznym o charakterze politycznym, religijnym i humanitarnym.
Keywords: poczucie kontroli socjopolitycznej; porównanie międzykulturowe; empowerment psychologiczny; ewaluacja psychometryczna