Selected conditions for endometrial acceptance and preferred forms of psychological asistance - Lewandowska, Bianka (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
W celu dostarczenia empirycznych podstaw dla programu współpracy psychologa z grupą wsparcia chorych z endometriozą przeprowadzono badanie z udziałem 41 pacjentek. Celem było zidentyfikowanie zmiennych psychologicznych wykazujących związek z poziomem akceptacji tej choroby. Uwzględniono wiek pacjentek i czas trwania choroby. Istotnie pozytywny związek z akceptacją choroby wykazano dla: postrzeganej kontroli i zdolności zmniejszania bólu, deklarowania zdolności do poradzenia sobie, ujawniania emocji negatywnych, w tym głównie gniewu i smutku oraz dla poczucia harmonii z własnym ciałem. Istotnie negatywny związek wykazano dla czasu trwania choroby, stylu radzenia sobie ze stresem skoncentrowanego na emocjach, alienacji wobec ciała i katastrofizowania. Badano także preferencję form wsparcia psychologicznego. Najwyżej preferowanymi okazały się: trening komunikacji z lekarzem i konsultacje indywidualne z psychologiem.
Keywords: endometrioza; akceptacja choroby; chroniczna choroba; radzenie sobie z chorobą