Zasada pierwszeństwa prawa Unii Europejskiej w praktyce działania organów władzy publicznej RP - Jabłoński, Mariusz; Jarosz-Żukowska, Sylwia; Wójtowicz, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Traktaty będące podstawą Unii Europejskiej nie zawierają zasad rozstrzygania konfliktów przepisów prawa unijnego z normami prawa wewnętrznego poszczególnych państw członkowskich. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej, dążąc do zapewnienia jednolitego i spójnego stosowania prawa unijnego sformułował zasadę pierwszeństwa stosowania całego prawa UE przed wszystkimi normami wewnętrznymi, w tym konstytucyjnymi. Pojawić się zatem musi pytanie, w jaki sposób organy państw członkowskich Unii podchodzą w praktyce do zasady pierwszeństwa, skoro w ich systemach prawnych nie znajdujemy jednoznacznych i nie budzących wątpliwości reguł pozwalających na bezwzględne respektowanie tej zasady. Polski porządek prawny jest tu dobrym polem badawczym, gdyż z jednej strony przepisy Konstytucji RP dają podstawę do przyznania pierwszeństwa Traktatom unijnym i prawu stanowionemu przez Unię w przypadku kolizji z ustawami, ale z drugiej formułują, bez żadnych wyjątków, zasadę nadrzędności Konstytucji.