Rozdział III. Europejska kultura prawna - Bator, Andrzej; Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta; Potrzeszcz, Jadwiga (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Trzecia część pracy zbiorowej jest zbiorem różnych opracowań zarówno teoretycznych, jak i praktycznych dotyczących szeroko pojmowanej europejskiej kultury prawnej.
Keywords: rządy prawa; kultura prawna; Unia Europejska; dialog międzykulturowy; orzecznictwo sądowe; zasady prawa wyborczego; prawo UE; prawo międzynarodowe; państwo prawa; sędziokracja