Polskie spory o rolę filozofii w teorii prawa - Jabłoński, Paweł (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Przedmiotem pracy jest analiza tego, jak w polskiej teorii prawa postrzegane są związki tej dyscypliny z filozofią. Analizując to zagadnienie autor łączy elementy rekonstrukcyjne z reinterpretacyjnymi. Z jednej więc strony odtwarza i porządkuje wypracowane w polskiej teorii prawa stanowiska dotyczące wskazanej wyżej kwestii. Wedle podstawowego twierdzenia, fundującego strukturę pracy, problem związków z filozofią podejmowany był w polskiej teorii prawa w trzech debatach: o filozofii prawa, o filozoficznych podstawach teorii prawa oraz o integracji zewnętrznej prawoznawstwa. Analizie tych debat towarzyszy mocne wyeksponowanie istniejących między nimi związków i zależności. Z drugiej strony autor wprowadza propozycje reinterpretacyjne. Najwięcej uwagi poświęca przy tym metateoretycznnej koncepcji Jerzego Wróblewskiego, proponując rozwinięcie kluczowej dla rozważań łódzkiego teoretyka kategorii „relacji przyporządkowania”. Przedstawione są dwie możliwości interpretacji tej relacji, określane mianem „mocnej” i „słabej”, odwołujące się do odmiennych sposobów lokowania filozofii względem innych obszarów kultury. Wedle interpretacji mocnej, nawiązującej do idei transcendentalizmu, filozofia jest fundamentem innych części kultury, w tym teorii prawa. Wedle interpretacji słabej natomiast, filozofia jest tylko jednym z wielu równorzędnych obszarów kultury.
Keywords: Jerzy Wróblewski; teoria prawa; filozofia prawa; filozoficzne podstawy teorii prawa; integracja zewnętrzna prawoznawstwa; postawa filozoficzna; postawa afilozoficzna; relacja powołania; relacja przyporządkowania; słaba i mocna interpretacja relacji przyporządkowania