Polski system azylowy - Kowalczyk, Barbara (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Zasadniczym celem pracy jest analiza form ochrony cudzoziemców na terytorium RP tworzących polski system azylowy. Z natury transgraniczny charakter problematyki, wykraczającej poza granice jednego państwa i wymagającej podejmowania przez państwa działań wspólnych, także w drodze przekazania kompetencji do regulowania tych zagadnień organizacji międzynarodowej, powoduje, że zagadnienie to ma złożony charakter i wykracza poza jedną, tradycyjnie wyodrębnianą, gałąź prawa. Będąc instytucją prawa publicznego, ochrona cudzoziemców jest jednocześnie materią prawa międzynarodowego publicznego, prawa Unii Europejskiej konstruującego Wspólny Europejski System Azylowego i krajowego prawa administracyjnego, rozumianego jako fragment porządku prawnego pochodzącego od prawodawcy krajowego. Rodzi to naturalne dążenie do ustalenia, kto, w jakim zakresie i z jakim skutkiem uregulował tę materię w multicentrycznym systemie prawa. Najistotniejsze jest jednakże poszukiwanie odpowiedzi na pytanie czy polski system azylowy, stanowiąc jeden z elementów europejskiej wielopoziomowej i multipaństwowej układanki, zaspokaja potrzebę ochrony człowieka, zarówno tego, który w Europie jako uchodźca poszukuje schronienia, jak i tego, który znajduje się w centrum uwagi państwa jako jego obywatel i którego interes indywidualny powinien być realizowany jako cel ostateczny wszelkich działań organów państwa.
Keywords: azyl; status uchodźcy; Wspólny Europejski System Azylowy; ochrona międzynarodowa