Senior residents of Silesian cities and the social welfare system: challenges and dilemmas for local communities - Zwartka-Czekaj, Monika (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Zaprezentowany artykuł powstał w oparciu o badania i analizy zjawisk i problemów społecznych, jakie prowadzono od 2000 roku w Siemianowicach Śląskich. Podjęte rozważania odnosiły się między innymi do istotnej kwestii jaką jest funkcjonowanie seniorów w społecznościach lokalnych, a także seniorzy jako beneficjenci systemu wsparcia społecznego. W wyniku analiz otrzymano potwierdzenie, że seniorzy dążą do utrzymywania aktywności życiowej w różnych formach. Obok tych, które oferuje system pomocy społecznej, znaczny odsetek osób starszych poszukuje takich obszarów aktywności, które zarówno dają satysfakcję, jak poczucie bycia potrzebnym dla innych. W dobie starzenia się społeczeństwa, w tym społeczności Siemianowic Śląskich, należy podejmować takie działania w postaci programów czy projektów, które pozwolą osobom starszym, na jak najdłuższe zachowanie samodzielności i niezależności. A to oznacza, że lokalna polityka wobec osób starszych i starości winna wykraczać swym zakresem daleko poza ochronę zdrowia i pomoc społeczną, jako obszary zorientowane na osoby starsze.
Keywords: seniorzy; emeryci; śląskie miasta; społeczności lokalne; polityka społeczna