The lifestyle of senior citizens, or what affects their change - Oliwińska, Iwona A. (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Badanie dotyczyło polskich seniorów uczestniczących w objazdowych podróżach zagranicznych. Wyniki badań pokazały, że najczęstszymi powodami zmiany stylu życia okazały się: przejście na emeryturę, śmierć współmałżonka, choroby przewlekłe, nowy partner życiowy. Nowe style życia wiązały się z próbą dostosowania do świata ponowoczesnego, obrony przed dyskryminacją i ageismem.
Keywords: starzenie się; seniorzy; style życia