Potential of elderly persons – from homeland to home abroad - Kawczyńska-Butrym, Zofia (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Potencjał seniora – od domu rodzinnego do domu na emigracji. Celem opracowania jest ukazanie potencjału seniorów w prowadzeniu gospodarstw domowych swoich dzieci i w opiece nad wnukami, a także roli ludzi starych w powiązaniu z procesami migracji ich dzieci. Jest to analogiczna rola w opiece, którą realizują na rzecz wnuków w kraju albo za granicą, w zależności od tego, kto jest uczestnikiem emigracji. Jednak w sytuacji ograniczenia sprawności, sami stają się odbiorcami opieki, najczęściej w kraju pochodzenia. Czy uzyskują wystarczającą opiekę?
Keywords: ludzie starzy; potencjał seniorów; opieka medyczna; migracje