Are there any attractive names for elderly people in Polish? - Burkacka, Iwona (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Mówiąc o osobach starszych, napotykamy trudności językowe, ponieważ tradycyjne nazewnictwo uwypukla cechy, które we współczesnym świecie nie budzą dobrych skojarzeń – starość, nieproduktywność. Nazwy te mają charakter eufemistyczny lub w swojej formie podkreślają wiek osób, przywołują kontekst finansowy (np. obciążenie budżetu), wykazują łączliwość z określonymi czasownikami czy przymiotnikami i są składnikami stereotypowych połączeń, niezbyt korzystnych dla osób starszych. Stąd poszukuje się słów, które w atrakcyjny sposób nazywają tę, coraz liczniejszą, grupę społeczeństwa. Jednym ze sposobów jest wykorzystywanie wyrazów senior, nestor, które w polszczyźnie istnieją i mają pozytywne konotacje, i nadanie im nowych znaczeń. Dzięki ich stosowaniu następuje przewartościowanie w postrzeganiu osób starszych, uwypukla się ich pozytywny wizerunek, pozbawiony stereotypowych skojarzeń.
Keywords: osoby starsze; wartościowanie; nazewnictwo; neosemantyzacja