Ramy prawne świadczenia usług inwestycyjnych w UE w świetle postanowień MiFID i projektowanych zmian legislacyjnych - Zalcewicz, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Artykuł ma na celu ukazanie zakresu obowiązkowej harmonizacji przepisów dotyczących świadczenia usług inwestycyjnych na rynku finansowym Unii Europejskiej. Dokonana analiza skupia się przede wszystkim na obowiązujących przepisach, ale także poprzez pryzmat niedoskonałości obecnych regulacji oraz w związku z podjętymi na szczeblu UE pracami legislacyjnymi, ukazuje konieczne obszary zmian normatywnych.
Keywords: rynek finansowy Unii Europejskiej; regulacje prawne; usługi inwestycyjne