Cuius Regio? Ideological and Territorial Cohesion of the Historical Region of Silesia (c. 1000-2000) vol. 1. The Long Formation of the Region Silesia (c. 1000-1526) - Wiszewski, Przemysław; Goliński, Mateusz (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2013)
Prezentowany zbiór studiów jest wynikiem pierwszego etapu studiów nad spójnością społeczną regionu śląskiego prowadzonego w ramach projektu „Cuius regio…” finansowanego przez European Science Foundation. Śląsk, jeden z kilku regionów europejskich, których dzieje analizowano w ramach projektu, jest przykładem regionu pogranicznego. Regionu, którego rozwój był poddany wpływom różnorodnych tradycji kulturowych promieniujących z sąsiadujących terytoriów i rozwijanych w obrębie samego regionu. Celem studiów było określenie czynników, które prowadziły do powstania, rozkładu i ponownego tworzenia regionu. Dzieje regionów, w tym także Śląska, nie były bowiem procesem, którego uruchomienie gwarantowało stałe dążenie do pewnego punktu. Historia Śląska to produkt szeregu dynamicznie zmieniających się zjawisk, które w okresie średniowiecza nie doprowadziły do wytworzenia powszechnie akceptowanej idei Śląska obejmującego całe górne i środkowe Nadodrze. Taka idea, rodząca się właściwie w XV w., była własnością elit politycznych – ale i przez jej członków nie była w pełni akceptowana. Dlaczego tak się stało? Zapraszamy do lektury!
Keywords: Opolszczyzna; Śląsk; historia regionalna; historia społeczna; spójność społeczna