Prawo konsumenta do informacji w Konstytucji RP i w prawie unijnym - Węgrzyn, Justyna (Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa, 2013)
Tematem niniejszej monografii jest zagadnienie dotyczące prawa konsumenta do informacji, które stanowi obecnie przedmiot szczególnego zainteresowania zarówno doktryny, jak i praktyki. Przyczynę takiego stanu należy upatrywać w deficycie informacji, który jest rozumiany jako brak specjalistycznej wiedzy konsumenta (prawnej, ekonomicznej, technicznej) na temat zasad i warunków oferowanych mu towarów i usług. Następstwem tego są pogłębiające się asymetrie informacyjne, które negatywnie wpływają na sytuację konsumenta, jako słabszej strony obrotu gospodarczego.
Keywords: prawa konsumenta; prawo konsumenta do informacji; status informacyjny konsumenta; transparentność informacji; prawo do informacji o towarze