Rola jednostek samorządu terytorialnego w ochronie zwierząt na Dolnym Śląsku - Korczak, Jerzy; Mielczarek-Mikołajów, Justyna; Sitniewski, Piotr; Staniszewska, Lucyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Publikacja odnosi się do zróżnicowanych zagadnień dotyczących ochrony zwierząt. Pierwsza cześć pracy zbiorowej analizuje problematykę ochrony zwierząt w gminach dolnośląskich i zawiera analizę m.in. środków prawnych w zakresie ochrony zwierząt uregulowanych w aktach prawa miejscowego, ograniczeń w zakresie wykonywania sztuki cyrkowej czy opiniowania programów opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych. Druga cześć zaś dotyczy administracyjnoprawnej, karnoprawnej oraz prawno-porównawczej perspektywy ochrony zwierząt prezentując kwestie ochrony zwierząt w Grecji.
Keywords: ochrona zwierząt; działalność cyrkowa; Dolny Śląsk; program opieki nad zwierzętami bezdomnymi; zapobieganie bezdomności zwierząt